18 noiembrie 2009

DACA... STIGMA

For English Version
În ochii mei nu sunt nebun. Pot da un sens delirului psihotic atunci când el apare, dacă aplic logica personală care-mi justifică fiinţa dar pe care nimeni nu o poate înţelege, atâta timp cât este imposibil să cunoşti un om pe de-a întregul. Dar, pentru că din realitatea din jurul meu extrag alţi stimuli pentru reţeaua mea neuronală (să zicem că aleg să văd alţi 100 de biţi şi nu cei 100 aleşi de alţii, sau procesez zgomote încât să le-nţeleg deşi nu-i muzica pe care voi dansaţi), aţi hotărât că sunt nebun. Ăla rău...

...Mare brânză, m-am gândit. Dacă aş fi ca alţii, ca ceilalţi, m-aş pierde pe mine. Dar am uitat că dacă nu-s ca ăia buni, sunt responsabilul direct cu tot ce-i rău pe lumea asta. Sunt automat un pericol pentru mine şi pentru cei din jur - pentru că dacă există o boală cineva trebuie să sufere la greu, sunt parazit social ce suge bani de la guvern (pensia de handicap) – pentru că m-aţi găsit inapt de muncă, trebuie să stau închis în spital (,,săracii îngrijitori care se chinuie cu tine”) - pentru că singur nu mă descurc, sunt vinovat, sunt vinovaţi părinţii, n-am fost copil – am fost un monstru polimorf c-aşa zice Freud...dar nici nu le mai ştiu pe toate din câte-aţi hotărât voi că le am.

Dacă vă zic că nu-i aşa înseamnă că voi vedeţi lucruri care nu există ?
Coelho amintea de o poveste în Alchimistul. Despre un regat în care toţi supuşii băuseră dintr-un izvor (să zicem că au luat-o razna), iar regele a rămas singurul ce şi-a păstrat luciditatea. Dacă într-o ţară de nebuni anormal este singurul om lucid, într-o ţară de oameni normali anormal este Nebunul. Raţionamentul nu îl face lucid dar îl poate face rege.

Aşa că eu pot face tot ce vreau. Dar mă vedeţi acum periculos, vedeţi că nu muncesc atunci când am ocazia, vă chinuiţi voi purtându-mi de grijă, mi-am dat cumva foc la casă?

Nu. Am discernământ. Şi ca mine sunt majoritatea oamenilor cu probleme. Aşa că nu-s eu ăla rău. Şi dacă discern, nici măcar să nu ziceţi că-s nebun. Să nu ziceţi că nebunii fac fapte antisociale sau că cei cu fapte antisociale sunt nebuni.

Şi dacă „gândesc prea liber”, încât să nu-mi înţelegeţi chiar deloc persoana... să nu-mi ziceţi nebun, Pentru – Că – Nu – Înţelegeţi! Şi pentru că ar însemna că aţi băut din izvor. Acum cum vă simţiţi ?
-D.C.

2 noiembrie 2009

Jurnalism in sanatate mintala

Comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, a anuntat cei trei castigatori ai primului UE pentru jurnalism in domeniul sanatatii, in cadrul unei ceremnii care a avut loc joi seara la Bruxelles. Jurnalista Emilia Chiscop, care scrie pentru "Ziarul de Iasi", a obtinut locul trei cu un articol care spune povestea unui tanar medic care se lupta cu schizofrenia.
Pe primul loc s-a clasat jurnalista franceza Estelle Saget, autoare a articolului "Schizofrenia explicata pentru familii si prieteni" pentru "L'Express", aceasta fiind urmata de jurnalista lituaniana, Audré Srčbaliené, care a scris un articol privind donarea de maduva osoasa pentru "Ekstra".
Peste 300 de jurnalisti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene au trimis un total de 468 de articole, iar jurii nationale au selectat un finalist din fiecare stat membru. Cele 27 articole participante la faza finala au abordat o gama larga de subiecte, precum siguranta pacientului, donarea si transplantul de organe, asistenta medicala transfrontaliera, sanatatea mintala, bolile rare si cancerul.
Premiul UE pentru jurnalism in domeniul sanatatii si campania "Europa pentru pacienti" sunt finantate in cadrul celui de-al doilea program de actiune comunitara in domeniul sanatatii 2008-2013.
Gasisiti articolul Emiliei Chiscop in ambele versiuni, romana si engleza, accesand
http://ec.europa.eu/health-eu/doc/representation_ms_ro_ro.pdf

1 noiembrie 2009

Gala Estuar


Joi, 15 octombrie 2009, Sala Constanţa a Hotelului Mariott a găzduit a VI-a ediţie a Galei Estuar, „Gala gesturilor de suflet în sănătate mintală”. Evenimentul prezentat de Dr. Cristian Andrei şi Andreea Marin Bănică a fost organizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 Bucureşti şi Fundaţia Estuar.
În program: recitalul corului de copii al DGASPC Sector 6, trupa de teatru a Fundaţiei Estuar şi recitaluri ale unor cunosuţi cântăreţi români.
La eveniment au participat reprezentanţi ai unor ONG-uri, ai serviciilor de asistenţă socială, specialişti în sănătate mintală, personalităţi din diverse domenii, reprezentanţi mass media, cu toţii oameni care au înţeles că trebuie şi merită să investeşti în sănătate mintală. Indiferent cum se numeşte investiţia, timp, sprijin moral sau material, muncă făcută cu pasiune şi dăruire, aceasta se dovedeşte an de an a fi una profitabilă, atât pentru investitori cât şi pentru şi beneficiari.
Fundaţia Estuar înţelege să aprecieze aceste investiţii oferind în fiecare an premii de suflet.
Şi colegii noştri Getuţa şi Modest au fost premiaţi cu acest prilej.
Getuţa, o persoană căreia îi place să înveţe mereu lucruri noi, care acceptă provocările, care se implică în orice nouă activitate a fundaţiei a fost premiată la categoria „Fă lucruri noi!”.
Modest, un adevărat „veteran” al Fundaţiei Orizonturi, activând încă de la începuturi, adică de aproape 15 ani, mereu implicat, activ, responsabil, unul din membrii fondatori ai cenaclului „Floare de Colţ” a primit premiul „Fă ceva creativ!”.
Îi felicităm, le dorim sănătate şi o prezenţă la fel de activă în organizaţia noastră.
Felicităm organizatorii pentru consecvenţa în organizarea acestui eveniment care de şase ani aduce în atenţia publică oameni care înţeleg să se implice activ şi constructiv în sănătate mintală.